Printre toate grijile ultimilor doi ani, consumatorii au găsit un pic de refugiu în visuri, planuri și noi pasiuni. Au descoperit cum să le fie mai bine acasă și au comandat mai des mâncare. Aplicațiile de home delivery au devenit parte din rutina zilnică, iar obiceiul îi va însoți și după ieșirea din pandemie.
Pentru deținătorii de restaurante, însă, a fost o perioadă de grea încercare: livrarea la domiciliu a devenit esențială pentru supraviețuire, iar multe dintre afaceri s-au închis pentru că nu au reușit să se extindă și să investească în infrastructura necesară.
A devenit clar că HoReCa are nevoie de inovație, ca să fie bine și pentru cei ce gătesc, și pentru cei ce savurează. Și așa a luat avânt un concept inteligent, menit să dea viață și gust ideilor mari, cu riscuri și costuri mai mici.
Bucătăriile de tip Cloud. Ce sunt ele?
Li se mai spune și bucătării „dark” sau „fantomă”. Sunt unități profesionale pentru gătit, puse la dispoziția creatorilor de bunătăți. Ele sunt concepute pentru preluarea, pregătirea și livrarea comenzilor, oferind spațiu de lucru, echipamente și infrastructură pentru întregul proces. Sunt locuri create pentru proprietarii de restaurante care vor să și livreze, dar și pentru antreprenorii aflați la început de drum.
În ultimii ani, bucătăriile cloud au intrat în piețele din toată lumea și și-au demonstrat eficiența. Specialiștii estimează o creștere constantă a acestui model și în viitor: până în 2027, afacerile de tip bucătărie cloud vor valora la nivel global peste 118 miliarde de dolari.
Acum și în România: Soul Kitchens
Conceptul de cloud kitchen a prins aripi și la noi, și odată cu el pot prinde aripi și visurile antrepenorilor. Fie că vrei să-ți duci restaurantul la următorul nivel, fie că vrei să pornești o afacere cu gust, acum ai posibilitatea s-o faci cu mai puține bătăi de cap.
Prima unitate Soul Kitchens îți așteaptă ideile și priceperea, fiindcă restul deja există: spațiu de lucru cu condiții perfecte de igienă, toate cerințele de siguranță alimentară bifate, infrastructură completă pentru preluarea și livrarea comenzilor.
De ce e o idee bună să gătești cu Soul Kitchens?
Te scapă de costuri
Nu plătești chirie pentru un spațiu de servire, nu cumperi mese și scaune, vaze și lumânărele. Nu ai nevoie nici de ospătari, nici să cumperi echipamente profesionale, nici să umbli după aprobări și autorizații.
E aproape de viitorii tăi clienți.
Prima unitate Soul Kitchens se află în București, aproape de AFI Mall. O zonă vibrantă, cu acces rapid la cartiere rezidențiale, clădiri de birouri și transport în comun. Volum mare de comenzi și curiozitate în creștere pentru noi gusturi.
Echipamente de gătit la nivel înalt
Te bucuri aici de toate utilitățile de care ai nevoie, deci poți să te concentrezi doar pe cât de gustoasă îți iese mâncarea și cât de mult suflet pui în promovarea afacerii tale. Pe lângă spațiul tău individual de gătit, ai acces și la o zonă de recepție marfă, vestiare, zonă de livrare a comenzilor, zonă de relaxare și zonă tehnică.
Tap și swipe în loc de pâș-pâș
Administrezi ușor pe o singură tabletă toate comenzile, indiferent de platforma de livrare pe care o preferi. Aplicația noastră le integrează pe toate în același loc.
Liber la experimente!
Poți să încerci mai multe tipuri de gastronomii sau să încerci rețete noi, chiar și să ai mai multe branduri în aceeași bucătărie. Ai mai multă flexibilitate aici fiindcă îți poți extinde oricând spațiul, echipa și conceptele.
Scurtătură de la vis la realitate
Poți să-ți deschizi bucătăria cloud în doar 3 săptămâni, fiindcă ai totul la cheie și te muți direct cu ingredientele, ideile și rețetele tale.
Care sunt primii pași spre bucătăria ta cloud?
1. Decizi meniul
Gustul și calitatea sunt cele mai importante mai ales la început de drum, așa că nu te sfătuim să te arunci la foarte multe feluri, ci să te limitezi la 10-15 preparate dacă ai o singură bucătărie cloud și un singur brand. Ia în considerare preferințele și stilul de viață al publicului din zonă – de exemplu meniuri office pentru o zonă cu multe birouri, sau preparate pentru toată familia pentru o zonă rezidențială.
Încă un pont: gândește-te la cum rezistă bunătățile tale la transport. Degeaba arată perfect când le faci, dacă nu ajung în aceeași stare la ușa clientului.
2. Îți alegi echipa
Pentru că nu ai nevoie de ospătari și șef de sală, te poți concentra pe a găsi câțiva bucătari și câteva ajutoare de încredere, care să se ocupe de gătit, împachetat și curățat. Chiar și o echipă de 2 oameni poate fi suficientă pentru o bucătărie cloud la început. Apoi e ușor să crești echipa odată cu afacerea ta și cu interesul clienților.
3. Îți alegi ingredientele și furnizorii
Calitatea mâncării depinde în primul rând de ingrediente: e important să fie proaspete, de la producători în care ai încredere. Pe cât posibil, pentru ingredientele fresh alege producători cât mai apropiați fizic de bucătăria ta cloud, pentru ca totul să ajungă exact când și cum ai nevoie. Iar pentru cele neperisabile, poți alege comercianți en-gros, ca să scazi din costuri fără să faci rabat la gust și calitate.
4. Deschizi bucătăria
Iei legătura cu un reprezentant al bucătăriei cloud și stabiliți împreună ce ai nevoie: în funcție de planurile tale și unde se află afacerea ta, îți va recomanda spațiul și facilitățile care ți se potrivesc, apoi te va îndruma la fiecare pas.
5. Îți promovezi afacerea
Cu atâtea griji logistice luate de pe cap, te poți concentra pe a face auzită vocea brandului tău. Spune viitorilor tăi clienți de ce bunătățile tale merită încercate, ce le dă personalitatea unică și ce oferte îi așteaptă. Fii online, fiindcă și ei sunt! Și fii mereu cu ochii pe recenziile lor, fiindcă sunt unul dintre cele mai importante ingrediente pentru o afacere mereu în creștere.
Succes și drum bun, la fel ca gustul!